Kanresta seisoo tukevasti luomuportailla

Kanrestan ensimmäinen ravintola on liittynyt Portaat Luomuun ohjelmaan jo vuonna 2010. Nyt mukana ovat kaikki 26 ravintolaa.  

Suurin osa Kanresta ravintoloista on luomuohjelman neljännellä tasolla, mikä tarkoittaa, että käytössä on vähintään kahdeksan luomutuotetta jatkuvasti. Finlandia-talo on ohjelmassa viidennellä tasolla ja käyttää siis runsaasti luomua. Kaikki Kanrestan ravintolat löytyvät Luomua ravintola -hakupalvelusta www.luomuravintola.fi   

Kanrestalle on tärkeää olla mukana ohjelmassa, valitsemalla luomun Kanresta suojelee osaltaan Suomen vesi- ja maaperän ainutlaatuisuutta. Kanrestan toiminta pyrkii vähentämään ilmastonmuutosta ja tukee lisäksi uhanalaisten lajien suojelua raaka-ainevalinnoillaan.

Portaat luomuun on ohjelma kaikenkokoisille yksityisille ja julkisille ruokapalveluille, jotka haluavat lisätä luomutuotteiden käyttöä osana kestävän kehityksen mukaista toimintaansa. Ohjelma sopii mille tahansa ravintolalle, joka haluaa aktiivisesti kehittää omaa luomutuotteiden käyttöä ja sitoutua noudattamaan laatimaansa luomusuunnitelmaa.  

Ohjelmassa on kuusi tasoa, joita etenemällä keittiöt vähitellen lisäävät luomutuotteiden käyttöä. Ohjelmaan voi liittyä mukaan mille portaalle tahansa. Keittiö voi olla aivan portaitten alkupäässä taikka jo kokenut luomukonkari.

Olemalla mukana ohjelmassa yritykset antavat asiakkailleen todennettua ja luotettavaa tietoa siitä, miten he käyttävät luomutuotteita ruokien valmistuksessa”, kertoo Portaat Luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakso. ”Kuluttajista on tullut entistä tietoisempia sen suhteen, mitä he syövät ja he haluavat varmistua luomutuotteiden määrästä ja alkuperästä. Meidän ohjelmassamme mukaan lasketaan vain sertifioidut luomutuotteet.”  

Anu Arolaakso on vieraillut viimeisen puolen vuoden aikana kaksilla kansainvälisillä luomuruokamessuilla, viimeksi helmikuussa Saksassa järjestetyillä Biofach-messuilla. Messuilla ruokatrendeistä korostui lisääntynyt kiinnostus kasvisruokaa kohtaan. ”Mielestäni messuilla välittyi kuitenkin selvä näkemys siitä, että kohtuullinen luomulihankäyttö on aivan hyväksyttävää. Paljon puhuttiin myös luomusertifioidusta kalasta. Luomukala on aina viljeltyä ja Suomessa huonosti saatavilla. Meillä on erinomaista järvikalaa, jota voi hyvin tarjota luomuraaka-aineiden kanssa.”

Anu nosti vielä erityisesti esiin raaka-aineiden sesonginmukaisen käytön tärkeyden. ”Koska meillä Suomessa osa raaka-aineista on pakko tilata ulkomailta, käyttäisin silloinkin suunnittelun pohjana satokausikalenteria. Lisäksi tulee pohtia alkuperämaan tuotanto-olosuhteita ja ympäristövaikutuksia, ja hankkia mielellään myös tuontituotteet luomuna. Vinkkinä suomalaisille toimijoille, maailmalla mietitään nyt pullotetun veden sertifiointia. Meillä Suomessa tätä ei ehkä tule ajatelleeksi, koska saamme nauttia erinomaisesta hanavedestä!”