Kiinalaisille Pajulahdesta vauhtia Tokion olympialaisiin

Liikuntakeskus Pajulahti ja Kiinan yleisurheiluliitto allekirjoittivat lokakuussa yhteistyösopimuksen, joka tuo kiinalaiset yleisurheilijat Pajulahteen valmistautumaan ensi kesän Tokion olympialaisiin.
Ensimmäiset kiinalaisten harjoitusryhmät tulevat Pajulahteen joulukuussa.

Kiinan yleisurheiluliiton pääsihteeri Hongchen Yu kävi kesällä tutustumassa olosuhteisiin ja ihastui Pajulahden harjoitusolojen lisäksi etenkin Suomen puhtaaseen ilmastoon ja luontoon.

Kanresta vastaa Pajulahden ravintoloiden toiminnasta. Ravintolatoimenjohtaja Miia Lampinen ja keittiöpäällikkö Sauli Sillanmäki, millainen rooli ravintolalla on, kun tehdään tällainen sopimus?

-Näkisin, että tällaisten sopimusten syntymisessä on varsinainen työ ravintolassa tehty jo aiemmin. Meilläkin on urheilijoita Kiinasta ollut jo aikaisemmin, joten heidän hyvät kokemukset niin harjoitteluolosuhteista kuin tarjolla olevista ravintolapalveluista ovat edesauttaneet sopimuksen syntymisessä.

-Ravintolan rooli on pyrkiä tasalaatuisuuteen, joten meillä kaikki urheilijat ovat tasavertaisessa asemassa, mutta tottakai huomioimme lajin ja kansalaisuuden tuomat erityistarpeet.

Kiinalaiset urheilijat ovat ravintolan kokemuksen mukaan suhteellisen vaatimattomia, mutta Pajulahdessa on varauduttu joihinkin erityistarpeisiin. Kiinalaisille tarjotaan normaalin aterian lisäksi heidän toivomiaan tuotteita kuten teetä ja jokaisella päivän aterialla lisukkeena riisiä. Lisäksi kuumaa vettä on oltava jatkuvasti tarjolla majoitustiloissa. Erityisesti lähestyvät Tokion kisat saattavat aiheuttaa lisäksi muutoksia ruokailuiden ajankohtiin.

Pajulahdessa on totuttu palvelemaan urheilijoita ja se on arkea ravintolan keittiössä.

-Meidän näkemyksemme mukaan ravintolan rooli on olla urheilijan tukena ja auttaa häntä suoriutumaan omasta työstään tarjoamalla laadukasta ja urheilijan harjoittelua tukevaa ruokaa päivän kaikilla aterioilla. Ruokalistat suunnitellaan niin, että sieltä löytyy heille sopivia tuotteita, joita he uskaltavat syödä.

Urheiluopiston raaka-aineet ovat selkeitä, jotta urheilijat voivat laskea suolan, proteiinin sekä hiilihydraattien määriä.