Museoravintola mukana muumihengessä

Kansallismuseossa 14. elokuuta avautuva Rohkeus, rakkaus, vapaus! -näyttely on taianomainen matka muumien elämänarvoihin ja filosofiaan. Kanrestan Museoravintola tutki muumien makutottumuksia ja jatkaa näyttelyelämystä mauillaan.

Tove Jansson loi Muumit jo 75 vuotta sitten, mutta tarinoiden välittämät arvot – ystävyys, rakkaus, luonnon kunnioittaminen, seikkailunhalu, tasavertaisuus, suvaitsevaisuus, vapaus ja rohkeus – ovat edelleen ajankohtaisia ja puhuttelevia.

Kun Museoravintolan keittiömestari Ahti Marttinen alkoi suunnittelemaan ruokatuotetta näyttelyn jatkumoksi, lähti hän perehtymään hiukan syvemmin muumien ruokailutottumuksiin. Ensimmäisenä tiensä listalle löysivät luonnollisesti perinteiset Ahvenanmaan pannukakut hillon kera sekä vadelmasima.

– Mutta vakavasti puhuen, eihän kenenkään tie vie pitkälle vain pannukakkuja ja hilloa nautiskelemalla, joten täytyi valikoimaan lisätä myös muita tuotteita, pohtii keittiömestari Marttinen. – Tovelle meri ja saaristo olivat tärkeitä ja tähän henkeen syntyi saaristolaisleipä täytteenään kylmäsavuhaukea, katkarapuskagenia, wagamea ja kirjolohenmätiä.

Lisäksi Museoravintolan tuotevalikoimasta löytyy gluteenittomia marjatartaletteja, joihin sesongin edistyessä vaihtuu täytteeksi omena Kansallismuseon omalta pihalta. Valikoimaa täydentämään on tulossa vielä maailman parhaaseen, Saloniemen tilan meijerin maitoon tehdyt ohukaiset.