Oulu: Sairaalakahvilan ekologinen remontti – tunnelma muuttuu, riisipuuro säilyy

Vuodesta 2000 asti palvellut Oulun kaupunginsairaalan kahvila sai lokakuisessa neljän päivän tehoremontissa lämpöä, valoisuutta ja lisää turvallisen väljiä asiakaspaikkoja. Ravintoloitsija Kanresta Oy kuunteli asiakkaita ja säilytti listalla legendaarisen riisipuuron ja suosikkikotiruoat.

– Oli yhdet elämäni parhaat päivät nuo viisi vuorokautta Oulussa. Sairaalan asiakkaat ja työntekijät kurkkivat oviaukosta ja ihastelivat aulan lämmintä ilmettä ja pehmeitä tuoleja entisten kovien sijaan. Tuntui että edesautamme heitä jo omissa murheissaan paranemaan, kertoo projektin toteutuksesta vastannut Interior Consultingin Esa Paasonen.

Promakers Oy suunnitteli remontin ravintoloitsija Kanrestan ekologisten arvojen pohjalta. Olemassa olevia kalusteita hyödynnettiin mahdollisuuksien mukaan: muun muassa pöytärungot uusiokäytettiin ja buffavaunut uudistettiin pintojen ilme muuttamalla. Uusissa hankinnoissa korostettiin kierrätettävyyttä ja maksimaalista käytettävyyttä. Uudet led-valaisimet ovat aiempia energiatehokkaammat ja samalla valaisevat ravintolan paremmin.

Sairaalakahvilan ja sen aulan kaikki 157 asiakaspaikkaa uusittiin valoisiksi ja lämpöisiksi entisen sairaalamaisen vihreyden sijaan. Tilan materiaalivalinnoissa korostettiin hygieenisyyttä ja puhdistettavuutta. Esimerkiksi väliseinien tehosteena oleva printtikuvio on pyyhittävä. Remontti tehtiin neljässä päivässä, jottei asiakkaiden palveleminen kärisisi pitkästä tauosta.

Koronasta ei ollut suunnittelua aloitettaessa keväällä 2019 tietoakaan, ja tavoitteena oli erityisesti lisätä aulatilaan asiakaspaikkoja ravintolalle. Pandemian myötä aulaan toteutettiin turvallinen väljyys sekä pisara- ja äänikatkona toimivat tilanjakajat, ja tuoreena linjauksena istumapaikkoja on vielä harvennettu 50 prosenttiin. Sairaalakahvilassa muistutetaan sekä ohjeistuksin että lattiatarroituksin turvaväleistä, joiden tarve korostuu erityisesti klo 11-12 asiakasvirrassa.

– Kanresta konseptoi ruokatarjontansa aina ravintolakohtaisesti. Oulun sairaalakahvilan suosikit löytyvät perinteisistä kotiruoista kuten makaronilaatikosta, lihamurekkeesta, uunimakkarasta sekä lohikeitosta. Lähitilan nauta ja paikalliset luumumunkit ja sitruunapulla ovat suurimmat vetonaulat  ja riisipuuroa lähtee lautaskaupalla mukaan aamupalaksi. Erikoisruokavalioissa palveleminen on meille kunnia-asia, kertoo ravintolatoimenjohtaja Tiia Pesu.

– Sairaalakahvilassa käy tällä hetkellä päivittäin noin 300 asiakasta lounaalla. Noin neljäsosa asiakkaista ottaa take-away-lounaan mukaan osastolle. Viiden viikon kiertävään listaan ei asiakkaiden mukaan haluta muutoksia, ja tästä pidämme kiinni, Pesu jatkaa.

Kanrestan omistajan Suomen Kansanterveysyhdistyksen työ lasten vakavimpien sairauksien voittamiseksi, mielenterveyden vahvistamiseksi, sydänsairauksien ehkäisemiseksi ja iäkkäiden yksinäisyyden vähentämiseksi tuodaan sairaalakahvilassa näkyville Suomen Terveydelle -merkin alla. Kanresta on parhaillaan aloittanut myös HUSin sairaalakahviloiden avaamisen pandemian jäljiltä.

Suomen Kansanterveysyhdistys on jo 51 vuotta nujertanut maamme suurimpia kansansairauksia – ensin kahvilatuotoin ja lahjoitusvaroin, myöhemmin myös omistamansa Kanrestan osingoin. Sen tuki jäsenelleen Lastentautien tutkimussäätiölle on esimerkiksi edesauttanut maamme lasten selviytymistä syövästä, sydänvioista ja keskosajasta. Kesällä 2020 uudistunut yhdistys kerää nykyisin varoja Suomen Terveydelle -keräyksellä, josta saadut varat ohjataan neljän jäsenjärjestön – Lastentautien tutkimussäätiön, MIELI ry:n, Sydänliiton ja Vanhustyön keskusliiton päivittäiseen työhön. Pelkästään viimeisen 11 vuoden aikana kansanterveyttä on tuettu 16,2 miljoonalla eurolla. Viime vuonna lahjoittajia oli yli 60 000. 

Lisätiedot:

Päivi Sydänmaa, Palvelupäällikkö, Oulun kaupunginsairaala, puh: 044 703 4153

Tiia Pesu, Ravintolatoimenjohtaja, Kanresta Oy, tiia.pesu(at)kanresta.fi

Esa Paasonen, Interior Consulting Oy, puh: 050 595 2105

Kanresta Oy on maan johtava kulttuuri- ja tapahtumatalojen ravintoloitsija. Kanrestalla on 30 ravintolaa kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Vuonna 2019 yrityksen liikevaihto oli 29,6 meur. Kanresta tuottaa korkealaatuisia asiakaskokemuksia yksilöllisesti konseptoiduissa ravintoloissa. Se on Yhteiskunnallinen yritys ja painottaa hankinnoissaan luomua sekä lähi- ja pientiloja. Kanresta kuuluu Portaat Luomuun -järjestelmään, on Pro Luomun jäsen ja käyttää Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää. Kanresta jakaa osinkonsa omistajansa Suomen Kansanterveysyhdistyksen Suomen Terveydelle -keräyksen kautta Lastentautien tutkimussäätiölle, Sydänliitolle, MIELI Suomen Mielenterveys ry:lle ja Vanhustyön keskusliitolle.