Puolustusvoimat juhlisti Kansallismuseossa

Eilen 4.6. vietettiin Puolustusvoimain lippujuhlan päivää. Tiedätkö, miksi?

Ylipäällikkö Mannerheimin täyttäessä jatkosodassa 75 vuotta 4. kesäkuuta 1942, Suomen valtioneuvosto antoi hänelle Suomen marsalkan arvon ja määräsi syntymäpäivän puolustusvoimain lippujuhlaksi. Vuosittain viettävänä lippujuhlapäivänä jaetaan myönnetyt kunniamerkit ja ylennetään ansioituneita sotilaita ja reserviläisiä.

-Meillä sotilailla on arkisen aherruksen keskellä kaksi erityistä juhlaa vuodessa: itsenäisyyspäivä ja Puolustusvoimain lippujuhlan päivä. On mielestäni tärkeää, että myös lippujuhlan päivä koetaan koko kansan juhlaksi, koska puolustusvoimat on olemassa meitä kaikkia, koko yhteiskuntaamme varten, kertoi juhlaan saapunut komentaja Sakari Soini.

Lippujuhlaa vietettiin 2019 ensimmäistä kertaa Kansallismuseossa Helsingissä. Kanresta Oy vastaa Kansallismuseon ravintola- ja kahvilapalveluista.

– Tämä on Kanrestan aikana suurin ja upein tilaisuus museossa. Kansallismuseon valinta juhlapaikaksi on sekä museolle että meille kanrestalaisille äärettömän suuri kunnia, kertoo Museoravintolan ravintolatoimen johtaja Anne Tanska.

Koemenu kerralla läpi

Lippujuhlan menu pohjautui Museoravintola-menuun, jota oli keittiömestari Ahti Marttisen ja keittiöpäällikkö Mikko Taskisen kanssa ideoimassa viime vuonna huippukokki Sasu Laukkonen.

Osana juhlavalmisteluja järjestettiin koeruokailu. Juhlien menu hyväksyttiin järjestäjien toimesta poikkeuksellisesti saman tien, eikä yhtäkään tuotetta jouduttu muuttamaan koeruokailun lopputuloksena. – Olemme hyvin onnellisia ja ylpeitä, Tanska kertoo.

Lippujuhla levittäytyi Kansallismuseossa kolmeen kerrokseen. Buffet oli katettuna jokaiseen niistä, suomalaiseen henkeen:

Porkkana-tuorejuusto canapé (L)
Riista-puolukka canapé (L)
Kylmäsavuhaukea ja hauenmätiä pienellä
karjalanpiirakalla (L)
Paahtojuuressalaattia ja piparjuurta (VE+G)
Munajuustoa, hillottua kevätsipulia ja porkkanaa (L+G)
Savumuikkua, tilliä, marinoitua fenkolia ja mummonkurkkuja (M+G)
Lämmin korvasieni-varhaisperunasalaatti (VE+G)
Lammaspyöryköitä

Mustikka-macaron (L+G)
Marmeladi-mosaiikki (M+G)

Lisävoimia Kanrestan eri yksiköistä

Lippujuhla herätti suurta ylpeyttä Museoravintolaa pyörittävän Kanrestan henkilökunnan keskuudessa ja moni kanrestalainen halusi juhlaan töihin. Päivä vaatii lähes 30 hengen huipputiimin.

-Tässä piilee vahvuutemme. Kanrestan skaala tapahtuma- ja kulttuuri- ja kongressitalojen ravintoloitsijana on niin laaja, että isoihin erityistilaisuuksiin saadaan varmasti maan paras osaaminen, Tanska iloitsee. Sulaudumme osaksi taloa ja hiomme talon näköisen juhlakokemuksen huippuunsa. Räätälöimme tiimit, jotta osaajista saadaan täydellisen yhteensopivat kokonaisuudet viemään jokainen yksityiskohta ja logistinen haaste taidolla läpi.

-Suunnittelu ja yhteistyö on ollut upeaa niin asiakkaamme pääesikunnan kuin kumppanimme Kansallismuseonkin kanssa.