Ravintola Töölö herättää Aalto Töölön ensi talvena – gaalat ja perheillalliset keskelle Helsinkiä

Aalto-yliopisto Töölön peruskorjaus valmistuu loppuvuodesta 2020, minkä jälkeen rakennus herää uuteen eloon kaikkien kaupunkilaisten iloksi. Kanrestan rakennuksessa operoima Ravintola Töölö tulee palvelemaan juhla-, seminaari- ja tapahtumajärjestäjiä juhlasalissa, auditoriossa sekä laadukkaassa ruokaravintolassa. Muissa talon tiloissa tulevat toimimaan Aalto University Executive Educationin liikkeenjohdon ja asiantuntijoiden kehittämispalvelut. Talosta löytyy myös ainutlaatuista toimistotilaa.

– Kyseessä on uudenlainen ravintolakokonaisuus, jossa yhdistyvät niin korkealaatuinen keittiö, uniikit isot juhla- ja seminaaritilat kuin mahdollisuus puutarhajuhliin keskellä Töölöä, kuvailee Kanrestan toimitusjohtaja Maria Koivula.

Aalto-yliopiston omistama entinen kauppakorkeakoulun päärakennus peruskorjataan tiiviissä yhteistyössä Museoviraston kanssa 1950-luvun tunnelmaa vaalien. Työssä kunnioitetaan arkkitehti Woldemar Baeckmanin ja Hugo Harmian luomaa henkeä. Suojellun juhlasalin ainutlaatuinen interiööri tulee jatkossakin säilymään. Korjauksen jäljiltä rakennuksessa toteutuu arkkitehtien alkuperäinen ajatus juhlasalista, jossa järjestettäisiin konsertteja, näyttämöllisiä esityksiä ja tanssiaisia.

Salin alun perin musiikkitilaisuuksille suunniteltua akustiikkaa ja tekniikkaa varjellaan; sali on maan ensimmäisiä musiikkitilaisuuksille erityisesti suunniteltuja tiloja.

Kanrestan operoima juhlasali aukeaa tammikuussa 2021 gaaloja, juhlia, konsertteja ja illallisia varten. Toisen kerroksen auditorio aukeaa samanaikaisesti seminaarikäyttöön. Aiemmin opiskelijaravintola ”Raflana” toiminut ruokaravintola aukeaa kaikille avoimena Ravintola Töölönä. Se vastaa samalla juhlasalin ja auditorion tarjoiluista. Juhlasaliin mahtuu tuoliriveillä 672 asiakasta, illalliskattauksessa 400 asiakasta ja cocktail-tilaisuuteen 700. Auditorioon mahtuu 450 asiakasta, ravintolaan 120 ja sen kabinettiin kymmenen.

Juhla- ja seminaarikäyttöön Töölö myydään tulevaisuudessa avaimet käteen tarjoiluineen ja somisteineen. Talo on harvoja Helsingissä olevia juhlapaikkoja, jossa oven eteen pääsee suoraan saattoympyrässä autolla.

– Olemme innoissamme modernisoinnin tarjoamista mahdollisuuksista tälle merkkirakennukselle. Peruskorjauksen myötä Aalto-yliopisto Töölö tarjoaa loistavat puitteet sekä koulutukselle ja toimistotyölle että tapahtumille ja ravintolaelämyksille keskeisellä paikalla Helsingissä. On hienoa saada ikoniseen rakennukseen ravintola, joka toimii kohtauspaikkana niin kiinteistön käyttäjille kuin kaikille kaupunkilaisillekin, kuvailee kiinteistön hallinnoijan Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Ville Jokela.

Ravintola Töölön ruokafilosofia pohjautuu kotimaisuuteen, laatuun, luomuun ja lähiruokaan. Sen erikoisuutena on puutarhaterassi, jonka oma menu löytyy legendaarisesta etupihan lippakioskista.

Tarjolle tulee klassisilla menetelmillä tehtyä ruokaa raaka-aineista, joita ei usein käytetä kotikeittiössä. Ruokalistoilla tullaan näkemään esimerkiksi ankkaa, kyyhkyä ja erilaisia kaloja. Hintatasolla houkutellaan yritysten rinnalla hyvää laatua hakevia kuluttajia. Ruokaravintolan tilat mahdollistavat isot seurueet – siellä saadaan perheet saman pöydän ääreen.

– Rakennus itsessään on mieletön ja eheä kokonaisuus. Se on Töölön maamerkki, jonka kaupunkilaiset tulevat näkemään uudistuksen myötä uudesta perspektiivistä. Ravintolan takka-alue on uniikki ja tulee olemaan viehättävä tapa viettää talvi-iltoja lasillisen ääressä. Vastapainona tälle on pensasaidan suojissa tunnelmallinen terassi kesäisin, kertoo ruokaravintolaa työstävä sisustusarkkitehti Salla Kantokorpi Made by Choicesta.

Ravintolan, juhlasalin ja auditorion kokonaisuus on Kanresta Oy:n operoima. Ravintolan sisutussuunnittelusta vastaa suunnittelutoimisto Made by Choice ja koko rakennuksen peruskorjauksen suunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto Sarc.

Ravintola Töölön kokonaisuutta operoiva Kanresta tuo mukanaan vahvan vastuullisuusleiman. Yhteiskunnallisena yrityksenä se jakaa osinkonsa vuosittain omistajansa Suomen Kansanterveysyhdistyksen kautta maamme keskeisten sairauksien nujertamiseen ja hyvinvoinnin vahvistamiseen. Tuotoilla edistetään lasten sairauksien tutkimustyötä, mielenterveystyötä, sydäntautien ennaltaehkäisyä ja hoitoa sekä vanhusten terveyttä ja hyvinvointia. Kanresta on 30.1. järjestettävän PRO Gaalan vastuullisuuskategorian finalistien joukossa. Sen kaikki ravintolat noudattavat Portaat luomuun -ohjelmaa ja hyödyntävät vahvasti lähitilojen antimia hankinnoissaan.

Liite 1: Made by Choice suunnittelijoiden kommentit

Lisätiedot: 

www.ravintola-toolo.fi

Ravintola Töölö, Juhlasali ja Auditorio / Maria Koivula, toimitusjohtaja, Kanresta Oy, toiminnanjohtaja, Suomen Kansanterveysyhdistys ry, puh: 050 366 2382

Helena Hulkko, viestintä- ja varainhankintajohtaja, Kanresta Oy ja Suomen Kansanterveysyhdistys ry, puh: 050 582 22 11

Aalto-yliopistokiinteistöt Oy / Ville Jokela, toimitusjohtaja, puh: 050 380 9701

Aalto-yliopisto / Noora Stapleton, viestinnän asiantuntija, puh: 050 353 1525

Kuva Aalto Yliopisto/Sinikoski

Artikkelikuva: Aalto-yliopisto/Sinikoski