#Valonpilkahduksia: Lasten syöpä- ja diabetestutkimuksen rinnalle nyt COVID-19-tutkimus

Kanresta on yhteiskunnallinen yritys, jonka osingot menivät viime vuonna maamme keskeisten sairauksien nujertamiseen sen omistajan, Suomen Kansanterveysyhdistyksen kautta. Nyt osa yhdistyksen varoista pystytään kohdentamaan sen jäsenjärjestön Lastentautien tutkimussäätiön kautta lasten Covid-19-tutkimukseen.

Lastentautien tutkimussäätiö on tukenut lastentautien tutkimusta Suomessa jo yli 50 vuoden ajan.  

Tutkimustyön myötävaikutuksesta alle 1-vuotiaiden lasten kuolleisuus on Suomessa laskenut 1970-luvulta kymmenesosaan ja lasten yleisimmän leukemian hoitotulokset ovat viime vuosina entisestään parantuneet. Sadasta leukemiaan sairastuneesta lapsesta jo 90 selviää, kun vielä hetki sitten selviäjiä oli 80. 

Säätiö rahoittaa Suomen Kansanterveysyhdistys ry:ltä saaduilla varoilla laaja-alaisesti kaikkien lastentautien tutkimusta. Myös maailmaa järkyttävän pandemian vaikutuksia pikkulapsiin ryhdytään tutkimaan, jotta Covid-19 jättäisi tulevaisuudessa mahdollisimman vähän jälkiä lasten elämään. Avoimia kysymyksiä koronan tiimoilta ovat muun muassa lasten puolustusmekanismit koronavirusta vastaan, periytyvä alttius sairastua, hankitun immuniteetin merkitys, akuutit lisätaudit sekä myös äidin koronainfektion mahdollinen vaikutus sikiöön raskausaikana. Lue lisää juuri avatusta, osin Kansanterveysyhdistyksen mahdollistamasta apurahahausta säätiön sivulta: https://www.lastentautientutkimussaatio.fi/apurahat/covid-19-apuraha/  

Lastentautien tutkimussäätiön rahoittamat tutkijat löytävät ratkaisuja kaikilta tutkimusaloilta monipuolisesti lasten sairauksiin – kardiologiasta neurologiaan ja neuropsykologiasta infektiosairauksiin.  

Valtion yliopistosairaaloille jakama tutkimustuki on kuitenkin laskenut ja lastentautien tutkijat tarvitsevat jatkuvaa rahoitusta. SKTY on säätiön suurimpia tukijoita. 

Tuoreimpien SKTY:n varoilla tuettujen tutkimusten joukossa ovat niin lasten leukemiahoitojen parantaminen, tekoälyn valjastaminen pienten keskosten selviytymiseen, vauvaiän epilepsian syiden löytäminen, syntymän aikaisen hapenpuutteen vaikutus lapsen neurologiseen kehitykseen, astman kehityksen estäminen korkean riskin lapsilla kuin lyhytkasvuisuuden tutkiminen.

Apurahakohteita valitessaan säätiö käyttää apunaan maan parhaita lääketieteen asiantuntijoita. 

Vuonna 2019 SKTY tuki lasten sairauksien tutkimustyötä, mielenterveystyötä, sydäntautien ennaltaehkäisyä ja hoitoa sekä vanhusten terveyttä ja hyvinvointia 1,8 miljoonalla eurolla. Tämä kiitos yhdistyksen yli 60 000 lahjoittajan ja Kanrestan osinkojen.

Toivomme sinulle ja läheisillesi terveyttä, toivoa ja valoa. Kannamme omistajamme kautta kortemme kekoon, jotta Suomen kansanterveys on piirun verran vahvempi kohtaamaan suuret kriisit ja selviytymään epidemioista. www.skty.fi